Už se vám určitě stalo, že jste zakoupili nové džíny nebo jakýkoliv jiný výrobek z džínoviny a ta byla hrozně hrubá a tuhá. Zkrátka se to nedalo pohodlně nosit. V mnoha případech se může jednat o nekvalitní džínovinu, ale v případě ověřených značek na džíny jako Wrangler se většinou jedná o stav, ve kterém se prodávají. Jak tedy po nákupu jednoduše a rychle změkčit džínovinu? Poradíme vám v tomto článku.
Mnohdy postačí jen obnošení
Velice často se stává, že čerstvě zakoupené džíny jsou vzpurné a tuhé. Není to výjimkou ani u našeho sortimentu. Některé druhy tkaniny se specifickým složením potřebují před zcela neomezeným užíváním jen krátkodobě obnosit. Nebojte se tak hned prvního dojmu a dejte džínům pár desítek minut pohybu. Zanedlouho začnete zjišťovat, že se stává látka poddajnější a nabízí vám slíbenou volnost pohybu. Tahle vlastnost se může vracet i po každém praní, ale existují metody, co tomu zabraňují.
Právě vzpurné džíny z nekvalitního a tvrdého materiálu jsou důvodem, proč se vyplatí investovat do kvalitních a ověřených výrobců a značek. Tvrdá džínovina totiž není žádnou vadou nebo chybou, kterou je možno reklamovat. A tak se může u levných variant stávat, že nekvalitní materiál projde i přímo do výroby. V našem sortimentu se toho rozhodně bát nemusíte. Wrangler vyrábí své produkty jen z nejkvalitnější džínoviny ověřené léty zkušeností a nošení.
Používejte při praní aviváže a máchadla
Při praní džínoviny se vyplatí investovat i do kvalitní aviváže nebo máchadla. Nejen, že to snižuje dopady praní na oblečení, které se zkrátka přirozeně praním postupně ničí, ale také může fungovat jako prevence právě ztvrdlé džínoviny.
Ideální je vyzkoušet například vzorky jednotlivých máchadel, popřípadě i různé druhy džínoviny. Tvrdnutí džínoviny totiž může pomoci i způsob sušení nebo teplota, v jaké se džínovina pere. Ta by se měla prát ve vlažné vodě okolo 40 °C, i když výrobci doporučenou teplotu udávají vyšší. Jako skvělá prevence proti tvrdnutí džínoviny například pomáhá i následné sušení oblečení v automatické sušičce.
Babské rady o octu a soli: Dá se jim věřit?
Češi jsou národem opravdu praktickým a s velkou fantazií. Na internetových fórech tak můžeme najít různé návody, jak džínovinu změkčit. Některé jsou hloupost, ale jiné vážně pomáhají a proto se vám je nebojíme doporučit ani my.
Hned jako první věc musíme říct, že návody, ve kterých figurují brusné papíry a podobné materiály jsou holý nesmysl. Džínovina je u kvalitních značek kompaktní a velmi odolnou látkou a dříve než ji nějak obměkčíte, ji začnete podobnými materiály a metodami ničit. Víceméně dosáhnete efektu za cenu toho, že poničíte povrchovou úpravu a i když se to někdy na první pohled neprojeví, tak se džíny budou rychleji sepírat a brzy se na nich ukážou šediny a trhliny. A to u jakéhokoliv druhu džínoviny. S tím ani ten nejlepší výrobek nepomůže.
Často ale můžeme najít i takové návody a rady, kde se doporučuje dávat džíny do solného nálevu nebo do octu, kde džínovina dobře změkne. To je pravda, ale mějte na paměti to, že ať už sůl nebo ocet jsou kyselé látky. Při dlouhém máčení tak mohou džínovinu porušit. Pokud tuto radu doporučíme, tak jen k odzkoušení na obnošených starších džínách. Myslete však vždy na to, že opravdu kvalitní džínovina může být poddajná ze začátku, ale postupem času se rychle přizpůsobí jen obyčejným nošením nebo adekvátním praním.